Buckfast Romania
http://forum.buckfastromania.ro/

O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice
http://forum.buckfastromania.ro/viewtopic.php?f=12&t=4
Pagina 1 din 1

Autor:  Bratu Cristian Ioan [ Joi Dec 18, 2014 12:19 am ]
Subiectul mesajului:  O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice

Orice trasatura biologica se trasmite intr-o forma dominanta sau recesiva.

-caracterul dominant

Din cate se cunosc pana acum, caracteristicile sau proprietatiile dominante la albine ,se afla in cea mai mare parte in stare heterozigota .Pentru a ajunge aici intr-un mod controlat se foloseste,de cele mai multe ori, consagvinizarea sau altfel spus amplificarea unei caracteristici dezirabile printr-o tehnica de condensare sau densitate genica.
Mai jos un exemplu practic de lucru:
Se vor consagviniza doua familii dintr-o linie , prin inseminare instrumentala cu un singur trantore(vezi schemele de consagvinizare la sectiunea “reproducere regine”), care au aceeasi manifestare a trasaturilor dezirabile ce urmeaza a fii selectate. Din unirea celor doua familii va rezulta o populatie genica puternic condensata pe trasatura dorita , sa spunem produsul A. De pe o alta linie se vor alege alte doua familii care vor fi si ele in prealabil consangvinizate si care sunt selectate pentru aceeasi trasatura dezirabila ca si celelalte familii de pe prima linie. Combinate va rezulta produsul B,de asemeni inseminate cu un singur trantor. In cele din urma se vor combina cei doi produsi rezultati, deci se vor combina doua organisme in stare homozigota (consangvine),rezultand un organism heterozigot (intrucat sau combinat 2 organisme cu zestre genetica diferita) dens incarcat cu manifestare a trasaturii selectate intr-o stare dominanta. Este o schema clasica de selectie apicola , practicata atunci cand se intalnesc mai multe familii de albine formidabile ce se recomanda a fii multiplicate. Eu aplic aceasta metoda in special pe proiectul VSH.

Autor:  santos [ Vin Dec 19, 2014 7:23 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice

In formarea tuturor raselor de animale s-au facut consangvinizari pentru a fixa cat mai bine un caracter sau mai multe caractere dorite Totusi consangvinizarea trebuie facuta prudent si asistat pentru a forma doar linii de sange si a fixa mult mai bine unele caracterele dorite

Autor:  Bratu Cristian Ioan [ Sâm Dec 20, 2014 7:06 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice

Orice consagvizare ,mai ales in apicultura,trebuie sa se desfasoare doar printr-un program de selectie bine ganditit,in cadrulul unei populatii inchise si care are drept scop fixarea unor insusiri biologice deosebite .

Autor:  santos [ Vin Dec 26, 2014 12:45 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice

Care sunt consangvinizarile folosite in apicultura ;stranse 1-2, 2-2 sau mai indepartate 3-4 ,etc

Autor:  santos [ Joi Ian 29, 2015 2:45 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice

Intrebare despre consangvinizarile este pusa pentru matcile de productie nu pentru reproductie
Stiu ca pentru formare unei linii cu caractere deosebite se folosesc consangvinizari foarte stranse care apoi se imperecheaza cu alte linii cu aceiasi caracteristici In apicultura pentru productie ce consangvinizari se fac si care sunt avatajele si dezavantajele

Autor:  Bratu Cristian Ioan [ Lun Feb 02, 2015 6:34 pm ]
Subiectul mesajului:  Re: O schema practica de selectie a unei trasaturi biologice

Consagvinizarile sunt oportune doar in cadrul combinatilor liniilor reproducatoare.Pentru matcile de productie pe cat posibil se elimina aceasta situatie.Datorita jocului genelor alele sex pentru o vitalitate cat mai mare a albinelor si a gradului cat mai mare a eclozari se recomanda ca imperecherile sa fie executate in cadrul aceeleasi rase dar cu linii de tata cat mai diferite.Gradul de heratibilitate este imperios necesar in cadrul imperecherii matcilor de productie.
O matca daca se imperecheaza cu un singur trantor ,teoretic ar fii necesar pentru a-si umple spermateca,totusi matca se supune unei mari aventuri de a se imperechea cu mai multi trantori deodata ,tocmai pentru a aduna pentru viitorul sau stup o cat mai mare diversitate genica.

Pagina 1 din 1 Ora este UTC + 2
Powered by phpBB® Forum Software © phpBB Group
https://www.phpbb.com/